Bestaat er ook glutenvrij hondenvoer?

Ja, een aantal soorten zelfs: Greenheart en Biofood bieden glutenvrij hondenvoer. Vaak is glutenvrij hondenvoer wel iets duurder dan “normale” brokken. Dat komt omdat alleen de premium (duurdere-) merken glutenvrij hondenvoer produceren.

Wat zijn gluten?

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van alle granen, (tarwe, rogge, rijst, gerst, spelt, maïs, haver en teff) en de producten die ervan worden gemaakt. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum – een graansoort) wordt harde tarwe genoemd en heeft een bijzonder hoog glutengehalte. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel.

Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten.
Dierlijke producten zoals vlees, vet en botten bevatten nooit gluten.

En waarom wil ik geen gluten aan mijn honden voeren?

Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van het gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, maïs) kunnen wel gegeten worden door patiënten met coeliakie. Ook bij honden kunnen er een gluten intolerantie optreden. Sommige hondenrassen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Indien uw hond hier last van heeft zal uw dierenarts u adviseren om glutenvrij hondenvoer in brok vorm te voeren of over te stappen naar BARF / KVV/ NRV

glutenvrij hondenvoer
Foto’s boven en onder: Glutenvrij hondenvoer in brok vorm.

Hondenbrokken glutenvrij

Bevat BARF / Vers vlees voeding ook gluten?

Doorgaans niet. Er zijn een paar uitzonderingen. Als u BARF (Bones And Raw Food) voert aan uw honden, dan geeft u geen gluten tenzij u zelf graan producten aan toevoegt. Maaltijdresten (spaghetti, rijst, brood) kunnen veel Gluten bevatten.
Zoals eerder gezegd: Dierlijke producten zoals vlees, vet en botten bevatten nooit gluten.

Glutenvrij hondenvoer waar haal ik dat?

Waar haal jij het?
Vers hondenvoer kun je onder andere hier bestellen: Verse voeding voor hond & kat
Biofood glutenvrij hondenvoer kun je bij www.brokjes.com bestellen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *